افزودنیهای غذایی غیر مجاز که میتواند باعث سرطان شود…
افزودنیهای غذایی غیر مجاز که میتونه باعث سرطان شه
شاید به دلیل نبود وجود آثار محسوس اونا در مواد غذایی،توجهی به اونا نمی شه.در حالیکه می تونن سرطان زا باشن.
این مواد افزودنی عبارتند از:
۱- نیترات سدیم: این ماده شیمیایی به فرآورده های گوشتی اضافه می شه تا رنگ و طعم اونو حفظ کنه و از فساد اون جلوگیری شه.این ماده به طور عادی در هات داگ،ژامبون و گوشتای ساندویج مثل کالباس و سوسیس ،ماهی دودی و گوش گاو نمک زده هست و مانع از رشد باکتریا می شه،اما به عنوان دلیلی موثر در بروز سرطان شناخته شده.
۲- BHA(بوتیلیتد هیدروکسی نازول) و BHT(بوتیلیتد روزتیولین): این مواد افزودنی مانع از اکسید شدن اجناس غذایی می شه .از فساد چربی و روغن جلوگیری می کنه و بیشتر در چیپس سیب زمینی،آدامس،روغنای گیاهی و اجناس با اصل غلات هست.
۳- پروپیل ۳، ۴ ، ۵ تیری هیدروکسی بنزوات(پروپیل گالات):این ماده افزودنی واسه جلوگیری از فساد اجناس غذایی اضافه می شه و بیشتر با دو ماده BHA و BHT پیوند داره.این ماده در بیشتر فرآورده های گوشتی،سوپ مرغ و آدامس هست.
۴- منوسدیم گلوتامیک یا طعم افزای چینی:این ماده شیمیایی هم یه جور آمینو اسیده که به عنوان طعم دهنده به سوپ،سالاد،چیپس و غذاهای رستوران اضافه می شه.این ماده افزودنی به خصوص در بین غذاهای آسیایی جایگاه داره.در بعضی افراد ایجاد سردرد و تهوع می کنه.
۵- چربیای ترانس یا چربیای اشباع نشده:این نوع چربیا باعث بیماریای قلبی، حملات قلبی و نقصان کلیه می شه.در بیشتر غذاهای رستورانی و آماده هست.کارشناسان پیشنهاد می کنن که بیشتر از ۲ گرم از این ماده روزانه مصرف نشه.
۶- اسپارتام: یه جور ماده افزودنی قندیه که در اجناس رژیمی هست.مثل نوشیدنیای غیر الکلی و ……هم اینکه به صورت بسته بندی و به عنوان قند مصنوعی و رژیمی کاربرد داره.البته بعضی از سازمانها مثل سازمان غذا و دارو در امریکا با سلامت این ماده موافقه ولی یه سریای دیگه از سازمانهای سلامت این ماده شیمیایی رو عامل سرطان معرفی کرده.این ماده به خصوص واسه افراد گرفتار به فنیل کتونوری مضره.
۷- آسه سولفام پتاسیم: یه جور دیگه از مواد قندی مصنوعیه که به وسیله سازمان غذا و دارو در امریکا تصویب شده و در نوشیدنیای غیر الکلی،آدامس و ….هست. پتاسیم موجود در این ماده ۲۰۰ مرتبه شیرین تر از قنده و انگار این ماده قندی هم خطر ناک باشه و باید در مورد مصرف اون طرف احتیاط رو رعایت کرد.
۸- مواد رنگی آبی ۱و ۲، قرمز ۳، سبز۳، زرد ۶:این نوع مواد رنگی که هنوز در بیشتر اجناس غذایی پیدا میشه می تونه سرطان زا باشه.بهتره موقع خرید مواد غذایی کلا از موادی که افزودنی رنگی دارن، دوری کنین.البته بعضی از مواد رنگی هم اصل طبیعی داره ولی واسه اطمینان بهتره تا امکان داره از خرید اجناس دارای افزودنی رنگی دوری کنین.
۹- اولسترا:یه جور روغن مصنوعیه که در کالاهایی مثل چیپس سیب زمینی هست.مانع از جذب چربی به وسیله دستگاه گوارش می شه.در بیشتر موارد باعث اسهال شدید،درد شکم و…می شه.هم اینکه مانع از جذب ویتامینای به درد بخور می شه.
۱۰- برومات پتاسیم:این ماده شیمیایی بسیار نادره و قبلا واسه افزایش حجم خمیر سفید،نون و…استفاده می شد،البته حالا هم تا حدودی استفاده می شه.
۱۱- قند سفید:بیشتر میوه جات و سبزیجات دارای قند طبیعی است،اما خیلی از اجناس غذایی هم دارای قند اضافه شده،مثل سس،شیرینی و ….هر چند قند سفید غیر سمیه اما مقدار زیاد اون واسه سلامت مضره و ایجاد عادت بد غذایی می کنه.قندهای ساده باید تنها ۱۰% از کالری لازم روزانه رو تشکیل.
۱۲- کلرید سدیم: یا نمک طعام،طعم دهنده اصلی به وعده های غذایی روزانه س.که به طور مخفی ایجاد مشکل واسه سلامت افراد می کنه.البته مقدار کم این ماده واسه بدن خوبه، اما زیاده روی در مصرف نتیجه ای جز بروز مشکلات قلبی،فشار خون بالا و…نداره.
با در نظر گرفتن موارد گفته شده میشه گفت که موقع خرید اجناس غذایی باید با دقت بیشتری به برچسب ترکیبات و افزودنیا نگاه کرد و هم اینکه تا حد ممکن از خرید غذاهایی که روند طبخ اونا و مواد تشکیل دهنده اونا مشخص نیس دوری کنیم.
.
منبع :